
Kuka olet ja mitä teet?
Minun nimeni on Kim Holmberg ja olen itseoppinut kuvataiteilija Kemiönsaarelta Turunmaan saaristosta. Olen myös tutkija, luennoitsija, kirjailija ja valokuvaaja (ei tosin aina tässä järjestyksessä).
Miten sinusta tuli taiteilija?
Nuoruudessani piirsin jonkin verran, mutta sitten opiskelujen, töiden ja perheen perustamisen myötä piirtämiselle ei enää oikein löytynyt aikaa enkä oikeastaan edes ajatellut koko asiaa. Kunnes muutama vuosi sitten sain syntymäpäivälahjaksi öljyvärejä ja nipun pensseleitä. Heti ensimmäisestä kokeilusta alkaen kävi selväksi, että pidinkin maalaamisesta todella paljon, ja sillä tiellä ollaan edelleen.
Millä tekniikalla teet taidetta?
Maalaan pääasiassa öljyväreillä, mutta välillä haluan kokeilla jotain muuta ja oppia samalla jotain uutta. Olen kokeillut muun muassa kattoon kiinnitetyllä heilurilla maalaamista ja myös hieman abstraktimpia motiiveja. Ken tietää mitä seuraavaksi keksin
Kuvaile maalaustyyliäsi?
Maalaustyylissäni on oikeastaan kaksi pääsuuntausta; ensinnäkin pidän hyvin paljon värikkäiden (ja toisinaan myös musta-valkoisten) maisemien maalaamisesta ja usein näissä taivas ja pilvet ovat pääroolissa, toisaalta pidän myös ihmishahmojen maalaamisesta, tällöin on usein kyse silueteista jotain värikästä tai dramaattista taustaa vasten.
Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Pidän metsässä kävelemisestä ja valokuvaan myös paljon luontoa ja sieltä saankin useimmiten inspiraatiota. Varsinkin keväällä ja syksyllä taivas voi olla iltaisin hyvin dramaattisen värinen ja niistä otettuja valokuvia käytän sitten inspiraationa maalatessani.
Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Tämä olikin vaikea kysymys, mutta yksi teos joka tulee heti mieleen ja joka todellakin pysäytti on Salvador Dalin ”Christ of St John of the Cross” jonka näin useita vuosia sitten Glasgowssa Kelvingroven taidemuseossa.
Minkälainen taide koskettaa sinua?
Hyvin monenlaiset teokset ovat koskettavia. Vanhojen mestareiden teoksia voisin tuijottaa vaikka kuinka kauan, löytäen jatkuvasti uusia yksityiskohtia niistä. Esimerkiksi Pieter Bruegel vanhemman teoksissa on aivan valtavasti yksityiskohtia eikä kaikkia edes huomaa kerralla. Myös norjalaisen Peder Balken synkät ja dramaattiset maisemat ovat koskettavia, mutta toisaalta pidän myös Jackson Pollockin jopa kaoottisista teoksista ja Piet Mondrianin hyvin kurinalaisista teoksista. Myös monet Instagramissa seuraamieni suomalaisten taiteilijoiden teokset ovat koskettaneet voimakkaasti. Ehkä voisi sanoa, että taide joka välittää tekijänsä intohimoa ja rakkautta taiteeseen koskettaa aina.
Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Toivon, että tulevaisuudessa pystyn keskittymään entistä enemmän maalaamiseen.
Mikä on sinun mottosi?
Everything is connected (suomeksi suurinpiirtein: kaikki ovat yhteydessä toisiinsa, eli kaikella mitä teet on vaikutusta myös muihin).
Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin
Kuka on lempitaiteilijasi? Vaikea kysymys ja usein vaihtuva vastaus. Juuri nyt, Peder Balke.
Mikä on suosikkivärisi? Punainen.
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Paljon käytetty viuhka
Mikä on lempisanasi? Nincompoop
Mitä sanaa inhoat? Ei
Mitä ääntä rakastat? Lasten nauru.
Mitä ääntä inhoat? En ehkä inhoa, mutta lapsen itku saa minut surulliseksi.
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Tämän lukijan seinällä 😉
Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit? Jotain luovaa olisi varmaan pakko tehdä. Kenties suunnittelisin ja rakentaisin huonekaluja (sitäkin olen tosin tehnytkin, omaan käyttöön).
Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan? ”Miksi en minä tullut ajatelleeksi tuota” Hahaa 🙂