Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Natalia Montonen

Kuka olet ja mitä teet?
Olen pitkään Suomessa asunut maahanmuuttaja Venäjältä. Vuonna 2015 valmistuin Saimaan ammattikorkeakoulusta kulttuuri-ja taidelinjalta valokuvataiteilijana. Taide on aina ollut minulle erityinen osa elämäni. Kotikaupungissa Leningradissa kävin nuorten taidekoulua, kaupunki tarjosi monia kulttuuri-ja taidepalveluja. Sittemmin Suomessa hankin terveydenhoitoalan ammatin ja toimin tätä nykyä siinä virassa. Taiteenteosta tuli intohimoinen harrastus. Maalaan öljyväreillä kankaalle mielenkuvituksellisia asioita. Tänä vuonna minua on kiinnostanut tulkinnan aiheeksi aika ja ajan kulku.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Nuoruuden ajan taiteiluja olivat jo kaukana menneisyydessä. Pitkän tauon jälkeen rakastumisen myötä aloin alitajuntaisesti kiinostumaan maailman kauneudesta ja aloin piirtämään omaksi iloksi. Aloitin öljyväreillä maalaamista. Parin vuoden päästä pääsin Saimaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan ammattia, jota aina halunnut, taiteilijaksi.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Maalaan perinteisesti öljyväreillä kankaalle. Teen veistoksia. Teen mediataidetta. Otan digitaalisia valokuvia. Piirrän paperille.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Abstraktia; esittävän ja abstraktin sekoitus; impressiivinen ja värikäs.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Ihastun vuoden aikoihin, kevät tuo uutta inspiraatiota. Aurinko, lämpö ja tuuli nostavat tunteita. Ilon ja onnen sanoma muuttuu tauluksi.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Between yesterday and tomorrow / Eilisen ja huomisen välissä on minulle eräänlainen läpimurto, koska tämän teoksen myötä aloin maalaamaan abstraktia, jota pidän korkeimpana visuaalisen taiteen ilmenemänä. Teoksessa on selkeä filosofinen pohdinta ajan kulusta, sen käytöstä ja miten aikaa voidaan käyttää. Siinä on pohdinta ihmisen valinnoista elämänsä aikana.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Minusta koskettava taide on sellainen, joka koskee sisimpää, menee tunteisiin, nostaa niitä.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Aion jatkaa maalaamista. Se on harrastus, joka on osa minun elämääni ja olen siitä hyvin tyytyväinen. Ikä tuo viisautta, avartaa näkymää elämän vaiheisiin ja muutoksissa mukana pysyminen on nykytaiteilijan ehdoton edellytys.

Mikä on sinun mottosi?
Koskaan en pysähdy. Ikääntyminen avartaa ja antaa lisää mahdollisuuksia kehitykseen.

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? Milloin kukakin, ei ole selvää suosikkia.
Mikä on suosikkivärisi? Taivaansininen
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Keskikokoinen
Mikä on lempisanasi? Huomenta
Mitä sanaa inhoat? Kirosanoja
Mitä ääntä rakastat? Veden lirinää
Mitä ääntä inhoat? Sellaista, josta laitetaan korvatulppia, kovia ääniä
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Jossain galleriassa, virtuaaligalleriassa.
Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit? Tekisin samaa työtä, mitä teen nyt, eli terveydenhuoltoa.
Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan? Tuttavani näki minun työt ja sanoi, että on pettynyt minuun. Se oli paras kehu!

Tutustu Nataliaan ja hänen taiteeseensa osoitteessa: https://artnow.fi/taiteilijat/Nataliem/