Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Raili Lehvä

Kuka olet ja mitä teet?
Olen itseoppinut taitelija, joka asuu nykyään Suomessa perheensä kanssa. Syntynyt ja kasvanut olen kauniissa kaupungissa meren rannalla, Viron Tallinnassa. Taidehistoria on ollut minulle sydämen läheistä jo nuoruudesta asti, renessanssi, impressionismi, surrealismi ja kubismi. Olen ihailut niiden syntyaikaisten taitelijoiden luomuksia ja tutustunut heidän elämänkertoihinsa. Ajattelin silloin, että maailmassa oli jo niin paljon luotu kaunista, että itse en voisi enää tarjota mitään uutta. Luovuus on aina ollut osa elämääni. Olen harrastanut posliininmaalausta, puumaalausta, valokuvausta ja sähköistä viestintää. Myös design sisältyy harrastuksiini.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Taidehistoria on ollut minulle sydämen läheistä jo nuoruudesta asti, renessanssi, impressionismi, surrealismi ja kubismi. Olen ihailut niiden syntyaikaisten taitelijoiden luomuksia ja tutustunut heidän elämänkertoihinsa. Ajattelin silloin, että maailmassa oli jo niin paljon luotu kaunista, että itse en voisi enää tarjota mitään uutta. Vuonna 2012 tutustuin Vedic Art taiteeseen ja siitä lähtien olen maalannut intuitiolla.

Elämä muissa ympyröissä on vienyt tähän asti aikani. Elämässä on ollut paljon muutoksia, Viron itsenäistyminen vuonna 1991, muutto Suomeen. Viimeiset kaksitoista vuotta olen ollut tilitoimiston yrittäjä, jossa työskentele minun lisäksi vielä yksi henkilö.

Koulutukselta olen diplomi insinööri, valmistunut Tallinnassa Teknillisestä Yliopistosta. Rakastan numeroja ja matemaattista jäsentelyä. Se on aina laskettavissa ja aina on numeraalinen tulos. Tämän tarkan ja numeraalisen maailmani vastakohtana on luovuus. Tunnen, miten luovuus halua tulla esiin, odotan viikonloppuja, että voi antaa luovuuden virtaa kauttani. Nautin jokaisesta sivellinvedosta ja värileikistä. Koskaan en tietä, mitä olen luomassa, taulu syntyy itsestään. Tiettynä hetkenä vaan tuntuu, että nyt ei voi enää mitään lisätä ja taulu on valmis. Minulle taulu on valmis, kun löydän siitä tarinan, löydän tapahtumia tai ahmoja. Usein taiteessani on kaupunkeja. Maalaussession jälkeen, kun katson taulua, ihmettelen, että miten olen sen kyllä maalannut. Niin paljon pieniä yksityiskohtia, niin paljon kerroksellisuutta.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Nyt, kun on rohkeus ilmaista itseään maalaamisen kautta – leikkiä väreillä ja tuntea luovuuden virran, on ihmeellistä kokea sen tunteen antamaa nautintoa. Maalaan akryyliväreillä, käytän ns. kaato-, palettiveitsi ja ihan maalaustekniikka. Maalauspohjana käytän canvas pinkopohja.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Niin kun joka päivä elämässä on erilainen niin myös taiteeni tyyli on joka kerta erilainen. Yleensä kun taitelijalle on oma tyyli, minulla ei ole tyyliä vaan taiteeni synty hetken mukaan. Tyylini on, että tyyliä ei ole. Haluan tehdä kaikenlaista, en halua rajata itsenäni vaan tarve on löydä yhteys intuitiolle ja muotoilla se tauluksi. Kun olen käyttänyt tiettyä väripalettia, sitten hetken päästä haluan sen muuttaa sen vastakohdaksi.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Taulut syntyvät kuin värileikki. Värileikeistä syntyy muodot, rytmi ja liike. Värit ja muodot luovat ulottuvuuksia. Värit antavat energia, voimaa, värit parantavat, värit luovat rauhaa. Joskus taulut tuo viestejä muillekin. Nautin niistä miljoonista mahdollisuudesta, mitä Universumi meillä tarjoa. Ihana jakaa iloa, jota olen saanut itsekin luovuudesta.

Mikä on sinun mottosi?
Luovuudella ei ole rajaa, ja mahdollisuuksia on rajattomasti.

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? Van Gogh, Edelfelt, Michelangelo
Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan? Kaunis ja tasapainoin, josta löydy monta tarina

Tutustu Railiin ja hänen taiteeseensa osoitteessa: https://www.artnow.fi/taiteilijat/raililehva/