Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Säde Leinonen

Kuka olet ja mitä teet?
Nimeni on Säde Leinonen ja taiteilijanimeni on Iki Art Malefica. Olen fantasiataiteilija ja töissäni käytän lähinnä kierrätyspaperia ja pahveja. Paper mache-tekniikalla ja omilla kehitetyillä tekniikoilla luon veistoksia ja 3D- maalauksia canvakselle. Taiteeni keskeiset asiat ovat ekologisuus, materiaalien uusiokäyttö ja niistä kauniin ja uuden luominen fantasian pohjalta. Kuvaan töissäni tunteita ja tapahtumia. Työni ovat hyvin expressiivisiä.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Taiteilija olen ollut koko ikäni, mutta sallin sen nimikkeen itselleni vasta nyt aikuisuudessa.
Lähdin työstämään erästä vaikeaa tilannetta/tunnetta ja väkisin, kaikkien niiden “en saa olla”- tunteiden läpi syntyi uusi oivallus minuudestani ja yksi tärkeimmistä töistäni sen myötä, jossa käsittelin juurikin asioista luopumista. Tunnen, että se räjäytti tämän kaiken aivan uusille tasoille.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Paper mache, eli kierrätyspaperi on ehdottomasti lempi tekniikkani ja olen kehitellyt sitä vielä niin, että en ole muualla törmännyt sellaiseen tekniikkaan, mitä tässä käytän. Kehittelin myös oman eko- massani, josta tehdä taidetta, ekologisesti! Olen utelias keksijä ja kokeilija. Maalaan myös akryyliväreillä universumeita/abstrakteja töitä, käyttäen ainoastaan sormiani.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Tyylini on hyvin fantastinen, iloinen, raikas, mahdollisuuksia avaava, värikäs, herkkä ja mahtipontinen. Haluan puskea ja tuoda ihmisten mieliin lisää toivoa, iloa ja ymmärrystä siihen, mihin kaikkeen ihminen pystyykään. Miksi jättää asioita haaveeksi, kun ne ovat ehdottomasti mahdollisia?

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Yksinkertaisesti: Fantasia, mieleni, kaikkeus ympärillämme ja kauneus.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
“I thought you loved me”- Luulin että rakastit minua.
Tämä teos on valkoinen haltijalohikäärme isoilla siivillä. Tämä on se nimenomainen teos, josta kerroinkin, miten tämän työn äärellä kaikki avautui. Tämän teoksen loin kuvaamaan luopumisen katkeransuloisia tunteita. Teos kertoo, että joskus sinun on pakko päästää tuskallisista tilanteista/ suhteista irti oman itsesi ja mielenterveytesi takia.
Veistos on silmittömän laiha ja kuivahtanut, kuin siitä olisi imetty kaikki energia pitkin vuosia. Sillä ei myöskään ole tassuja/käpäliä koska: “Walking on eggshells”- jos se on tuttu käsite. Sen silmät ovat myös sokeat, mutta keskellä otsaa oleva silmä on auennut ja näkee kaiken selvemmin kuin koskaan ennen. Lohikäärme on kääntymässä juuri pois huonosta tilanteesta ja aukaisee siipensä ensimmäistä kertaa vuosiin, lentääkseen pois viimeisillä voimillaan.

Vaikka teos on aiheeltaan bittersweet, on se minulle jotakin mahdottoman kaunista. Tuskasta voi syntyä jotakin todella ilmiömäistä jos uskaltaa hypätä.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Kauniit herkät värit, fantastiset aiheet, rakkaus ja aivan mikä tahansa mihin voin kokea jotakin kosketusta omaan maailmaani.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Tulla tunnetuksi suomalaiseksi fantasiataiteen tekijäksi! Olisi unelmani olla Suomelle jonkinlainen fantasiataiteen maskotti! Olisi myös mukavaa olla edustamassa ekologisen taiteen merkitystä.

Mikä on sinun mottosi?
Älä anna fantasian ja unelmien olla vain haaveilua, tuo ne kotiisi. Kuule sitä, näe sitä, puhu sitä ja ole sitä“- Säde Leinonen, Iki Art Malefica. @ikiartmalefica

Ja!

Kukaan ei oikeasti tiedä miten täällä ollaan ja eletään. Me vain matkimme toinen toisiamme, joten ole ja elä kuten sinä haluat elää!

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? Varmaan vähintään rikos, ellei pyhäinhäväistys suomalaisille tällainen ajattelu, mutta.. Minä.
Mikä on suosikkivärisi? Turkoosi.
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Omat herkät sormenpääni ja se kaikkein kulunein pehmein, pieni pensseli.
Mikä on lempisanasi? Kissa, Koska olen laittanut siihen sellaisen merkityksen, että se tarkoittaa onnea aina kun sen sanoo ääneen.
Mitä sanaa inhoat? En inhoa mitään sanaa! Ainoastaan merkitystä sanojen takana.
Mitä ääntä rakastat? Tuulikellojen hentoa helinää ja linnunlaulua hiljaisuudessa.
Mitä ääntä inhoat? Mopon kovaäänistä räminää tai mita tahansa äkillistä ja kovaa.
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Kaikkialla! Museoissa, ihmisten kodeissa, taidenäyttelyissä ja ulkomailla! Miksei myös näyttelyissä tai tv: ssä taustana.
Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit? Olen koulutukseltani myös taideterapeutti, joten terapiaa.
Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan? “Tämä murtaa jo omatkin käsitykseni todellisuudesta.”

Tutustu Säde Leinoseen ja hänen taiteeseen osoitteessa: https://www.artnow.fi/taiteilijat/IkiArtMalefica/