Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Johanna Virtanen

Kuka olet ja mitä teet?
Olen Johanna Virtanen, vaatesuunnittelija ja kuvataiteilija. Kolmen nuoren aikuisen äiti Helsingistä.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Taitelijaksi kaiketi synnytään, eikä todellakaan valmiina. Matkarepussa on valmiiksi pakattuna into ja kiinnostus taiteeseen, niillä keillä se on ja kukin kaivelee tuon palon ja innon esille aiemmin tai myöhemmin. Itse kaivelin aiemmin ja oppimismatka jatkuu.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Maalaan akryylimaaleilla, vesivärillä ja öljyillä. Piirrän hiilellä, tusseilla, pastelliliiduilla, Adobe Illustratorilla ja Photoshopilla. Valokuvaan paljon luonnossa ja keramiikkaakin harrastin monta vuotta. On ihanaa kokeilla ja opetella uusia tekniikoita, innostun niistä aina kuin lapsi!

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Teen monella tyylillä. Vaatesuunnittelijan ammatin kautta figuratiivisia juttuja, printti- ja kuosimaailman kautta muun muassa kukka- ja eläinaiheita ja uusimpia töitä ovat tekstuurilliset abstraktit maisemat.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Ihan kaikki mitä näen ja koen. Luonto, värit, muodot. Mutta ikäviä asioita en maalaa, en koe minkäänlaista tarvetta herättää ihmisiä näkemään maailman epäkohtia. Uutisten katsominen tekee sen varmasti puolestani. Haluan tehdä kaunista taidetta, sellaista että se kohottaa ihmisen mieltä valoja kohti.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Hiljattain maalaamani suuri akryylimaalaus Metamorfoosi. Se on semi-abstrakti 66 x 116 x 1,5cm teos perhosesta, joka on juuri kuoriutumassa kotelostaan ja avaamaisillaan siipensä. Muutos on elämässä jatkuva asia, joskus pelottavakin, mutta se on elämän suola! Olen tehnyt itse tuon teoksen kiilapuitten kokoamisen ja pellavan pohjustuksen ja teoksessa on valtava määrä maalikerroksia, elämän päiviä ja tapahtumia.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Taide jossa on sekä herkkyyttä ja voimaa samanaikaisesti. Pidän kerroksellisuudesta, koska ohuiden maalikerrosten lomasta löytää aina uutta.

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi?
Vaikkapa kaksi mainitakseni, Anne-Sophie Tsciegg ja Tiel Seivl-Keevers

Mikä on suosikkivärisi?
Siniset ja turkoosit, kulta

Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi?
Joko aivan pieni, ohut ja terävä tai sitten oikein suuri. Isoissa töissä käytän rättejä, paperia, sieniä, lastoja ja käsiäni.

Mikä on lempisanasi?
Lintulapsi

Mitä sanaa inhoat?
Ei

Mitä ääntä rakastat?
Veden ääniä, sekä että, pientä solinaa että myrskyn pauhua.

Mitä ääntä inhoat?
Liikenteen meteliä ja television mainosten huutamista.

Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä?
Kaiken kokoisissa gallerioissa ja ihmisten kotien seinillä.

Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit?
Kutoisin, virkkaisin, ompelisin ja tekisin koruja. Itse asiassa teen niitäkin, mutta nykyään vähemmän, koska piirrän ja maalaan aina kun on aikaa.

Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan?
Yleensä kuolleista muusikoista sanotaan, että he lähtivät soittelemaan taivaalliseen isoon bändiin. Olisi hienoa jos nämä herrat sanoisivat minulle, että olen sitten aikanaan tervetullut heidän jengiin maalaamaan! Mikä vielä tekniikasta uupuukin, niin rakkaus lajiin korvaa sen.

Tutustu Johannaan ja hänen taiteeseensa osoitteessa: https://artnow.fi/taiteilijat/JohannaVirtanenArt/