Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Merja Naroma

Kuka olet ja mitä teet?
Toimin monialayrittäjänä, jolle elämä on taidetta ja taide elämää. Arkeeni kuuluu kuvataiteen tekemisen lisäksi viheraluemestarina puutarhasuunnittelua ja -projektien johtamista sekä puutarhakirjoittamista, kaikki taidetta luonnosta eri muodoissaan. Teokseni syntyvät silmänräpäyksistä, joissa muokkaan näkemääni todellisuutta sellaiseksi kuin haluaisin sen olevan tai jollaisena sen koen. Taiteeni onkin pääasiassa tulkintoja maisemista, kasveista ja joskus myös vanhasta arkkitehtuurista.

Useat teokseni ovat syntyneet Kirkonmaan saaressa Kotkan edustalla, jossa minulla on työhuone. Pääosa teoksista on toteutettu sekatekniikan avulla. Ottamani valokuva on painettu taidekankaalle ja sen jälkeen olen muokannut kuvaa akryylivärein, poistanut tai lisännyt elementtejä ja käyttänyt tehosteena usein lasimurskaa, kiveä, hiekkaa ja värjättyä lasia tai kiveä.
Jokainen teos on uniikki. Maalaan myös akryylitöitä ja käytän siveltimen lisäksi usein myös aivan tavallista miesten kampaa. Akryylityönikin ovat pääasiassa maisemista ja kasveista. Aiheet olen käynyt hakemassa kotimaan rannikon lisäksi usein ulkomailta, rakastamastani Ranskasta ja muualta Euroopasta sekä Afrikasta. Ensimmäinen taidenäyttelyni oli 2017 ja olen pitänyt näyttelyja vuosittain sen jälkeen.
Ensimmäinen puutarhakirjani julkaistiin keväällä 2019 Reunan kustantamana. Kirjassa tuon pohjolan pihoihin elementtejä eri puolilta maailmaa ideoin ja ohjein ja näytän todellisissa kohteissa, miten ulkomaan matkoilla nähnyt ihanuudet voi toteuttaa Suomen oloissa. Seuraava puutarhakirjani ”Pihan neljä huonetta” ilmestyy Reunan kustantamana huhtikuussa 2022.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Visuaalisuus on kuulunut aina elämääni monin erilaisin tavoin. Yrittäjänä voin käyttää aikaani joustavasti ja otin joitakin vuosia sitten nuoruuden harrastuksen osaksi työtäni pihasuunnittelun, vihersuunnittelun ja puutarhakirjallisuuden tekemisen rinnalle. Taidetaitojani olen kehittänyt yksityisopetuksessa.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Työskentelyni on nopeatempoista ja akryylimaalaus sopii minulle hyvin. Lisäksi olen kehittänyt uniikkia sekatekniikkaa, jossa käytän kankaalle painettuja originaalivalokuviani lähinnä maisemista. Työstän ja muokkaan kuvan maisemaa haluamakseni poistamalla tai lisäämällä elementtejä akryylimaalauksen lisäksi lasimurskan, kiven, hiekan ja muiden tehosteiden keinoin.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Maalaustyylini vaihtelevat aiheen ja sen hetkisen innostukseni mukaan.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Maisemat, luonto ja kasvit ovat loputon inspiraation lähde ja ruokin inspiraatiotani matkustamalla. Myös kirjallisuus on tärkeää, sillä koen tekstit hyvin todellisina tapahtumapaikkoina kuvin, äänin ja tunnelmin.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Yksi tärkeimmistä teoksistani on nimeltään Kielokallio. Teos on tehty v. 2019. Kielokallio on tehty kuvaan saaresta, jossa meri huuhtoo keväisin kallioita, jonka reunustat ovat valtoimenaan kieloja. Maiseman äärettömyyden, suuruuden ja voiman rinnalla saaristossa pienet ja sitkeät kukat huutavat kovaan ääneen: huomaa minut, huomaa minut! Teoksessa on käytetty kuvaani, johon olen maalannut kielot kallioille ja lisännyt lasimurskan ja valkoisen kiven aaltojen kuohuiksi.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Rakastan esittävää taidetta, jossa tunnelma kasvaa kuvaa suuremmaksi.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Pyrin antamaan lisää aikaa taiteen tekemiselle ja sen opiskelemiselle, kehittymään ja näyttämään katsojille uusia maisemia rikastuttamaan ja ihastuttamaan niin arkea kuin juhlaa.

Mikä on sinun mottosi?
Ei voi tietää osaako, jos ei kokeile.

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi?
Kotimaisista taiteilijoista Leena Raussi, ulkomaisista

Mikä on suosikkivärisi?
Keltainen

Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi?
Maalaan melko pienellä pensselillä, jossa on terävä ja viisto kärki.

Mikä on lempisanasi?
Aamu

Mitä sanaa inhoat?

Mitä ääntä rakastat?
Meren kohina

Mitä ääntä inhoat?
Hälytysäänet

Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä?
Jonkun muun kodissa, jossa tauluani rakastetaan.

Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit?
Kirjoittaisin enemmän.

Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan?
Well done!

Avaa Merjan taidegalleria tästä.