Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Mervi Korhonen

Kuka olet ja mitä teet?
Olen luovan alan monitaituri Kuopiosta. Päätyötäni teen mm. viestinnän ja graafisen suunnittelun parissa. Kuvataide on suuri intohimoni ja elämän rikkaus, ja kuuluu osaltaan jokaiseen päivääni.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Olen piirtänyt lapsesta asti, mutta varsinainen sisäinen taiteilija minussa heräsi, kun kokeilin öljyvärimaalausta kirjastosta lainaamani opaskirjan avulla 16-vuotiaana. Siitä alkoi erityinen innostus taiteen tekemiseen, ja aloin harjoitella piirtämistä ja maalaamista tosissani sekä itsenäisesti että lukuisilla kursseilla 10 vuoden ajan. Välissä oli vuosien tauko kiireisimmässä elämänvaiheessa, mutta viime vuosina olen jatkanut taiteen parissa entistä suuremmalla innolla.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Olen käyttänyt monia eri tekniikoita ja välineitä lyijykynästä ja pastelleista öljy- ja akryyliväreihin. Nykyään maalaan eniten akvarelleilla ja akryyleilla, ja välillä myös piirrän eri välineillä.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Maalaustyylini on usein tarkka ja yksityiskohtainen, mutta viime aikoina olen pyrkinyt kohti vapaampaa ja maalauksellisempaa jälkeä. Joskus onnistun siinä ja joskus en.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Saan inspiraatiota kaikkialta ympäriltäni, ja aiheeksi voi päätyä mikä vain näkemäni tai kokemani asia. Joskus saan ideoita myös kirjoista. Eläimet, luonnon ja arjen yksityiskohdat sekä tietyissä tilanteissa kokemani tunteet ja merkittävät tapahtumat inspiroivat usein.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Maria Wiikin Huono omatunto. Pienen tytön katuva, säikähtänyt olemus ja nurkassa piilottelu on niin käsinkosketeltavaa, että hänen puolestaan on huolissaan, mitä aikuiset sanovat särkyneen kukkaruukun nähtyään. Minulla on tuosta taulusta tehty postikortti, jonka olen kehystänyt ja laittanut seinälle.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Sellainen, johon voin samaistua jollain tapaa, tai joka herättää jonkin tunteen. Se voi olla teoksen aihe, esitystapa, värimaailma… Teos voi kutsua astumaan sisään sen maailmaan tai tuoda oman maailmansa eteeni. Joskus näyttelyssä saatan lumoutua jostain teoksesta niin, että unohdan kaiken ympäriltäni ja uppoudun teoksen ääreen pitkäksi aikaa.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Kehittyä jatkuvasti taiteilijana, opiskella eri tekniikoita, osallistua aktiivisesti erilaisiin näyttelyihin ja järjestää myös omia näyttelyitä. Toivon myös, että taiteeni kiinnostaa katsojia ja löytyy ihmisiä, jotka haluavat teoksiani seinälleen.

Mikä on sinun mottosi?
Kun et tiedä, mitä tekisit, älä tee mitään, kunnes tiedät, mitä tehdä.

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? Niitä on monia ja välillä suosikit vaihtuvat. Aiemmin eläneistä esim. Claude Monet, August Renoir, Marc Chagall, Albert Edelfelt, Amelie Lundahl, Venny Soldan-Brofeldt, nykyisistä mm. Leena Raussi, Konstantin Sterkhov, Slawa Prischedko.
Mikä on suosikkivärisi? Persikanpunainen.
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Raphaelin ja Daler-Rowneyn akvarellisiveltimet.
Mikä on lempisanasi? Kaunis.
Mitä ääntä rakastat? Puron solinaa ja aaltojen kohinaa, linnunlaulua.
Mitä ääntä inhoat? Painepesuria ja moottorisahaa.
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Jossain merkittävässä ulkomaisessa galleriassa ja monien kotien seinillä.
Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit? Masentuisin.

Tutustu Mervi Korhosen teoksiin tästä: https://www.artnow.fi/taiteilijat/mervikorhonen_art/