Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Maija Kippo

Kuka olet ja mitä teet?
Olen 34-vuotias taiteilija Espoosta. Olen opiskellut ravintola- ja matkailualaa nuoruudessani sekä myöhemmin liiketaloutta. Aikaisemmin olen työskennellyt ulkomailla matkailualalla 2,5 vuotta Ruotsissa ja Espanjassa. Nykyään olen mukana liike-elämässä. Vapaa-ajallani nautin luonnosta, musiikista, kuntosalilla treenaamisesta, läheisistä ihmisistä ja eläimistä, tanssista sekä matkustelusta.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Olin vuosia ollut hieman hukassa itseni ja tunteideni kanssa. Koin välillä olevani uupunut ja väsynyt elämän suorittamiseen. Ennen maalausta aikuisiälläni ainut luovuuteni kanava oli musiikin kuuntelu ja latinalaistanssit, joissa kävin välillä satunnaisesti ja toisinaan säännöllisesti. Aloitin maalauksen keväällä 2019. Huomasin, että ensimmäisistä pienistä töistäni alkoi pikkuhiljaa kasvaa vahva innostus. Vuonna 2019 maalasin vielä satunnaisesti. Koronapandemian myötä keväällä 2020 innostuin maalaamisesta todenteolla ja kehitystä alkoi tapahtua. Muutoksen kautta sain tunteitani auki ihan eri tavalla, mitä olin koskaan aikaisemmin saanut terapian tai keskusteluavun kautta. Maalaaminen voimaannutti minua ja siitä syntyi jotain konkreettista, joten tieni taiteilijana varmasti jatkuu.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Teen taidettani akryyliväreillä, maalaan erilaisilla siveltimillä ja veitsellä. Olen kokeillut myös erilaisia hohdeakryylivärejä. Olen osassa töitäni käyttänyt uusiokäyttönä myös vanhoja vaatteita töiden yksityiskohtina. Aikaisemmin olen tehnyt mosaiikkia ja koruja satunnaisilla kursseilla. Haluan opetella uusia tekniikoita ja yhdistää niitä tulevaisuudessakin taiteeseeni.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Maalaustyylini on intuitiivinen, kerroksellinen, värikäs ja naivistinen.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Saan ideoita taiteeseen ihan arkipäiväisissä tilanteissa; kahvikupin ääressä läheisten ihmisten kanssa tai luonnossa ulkoilusta, ideoita pulpahtelee mieleeni jatkuvasti. Saan inspiraatiota myös matkustelusta (erilaisista näkymistä tai rakennusten yksityiskohdista), eläimistä, sisustuksesta, katalogeista, lehdistä ja omasta mielikuvituksesta. Erilaiset ihmiset ja kulttuurit kiinnostavat, joten haluan tuoda niitä myös esille taiteessani.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Henri Julien Felix Rousseau (1844 – 1910) oli ranskalainen itseoppinut naivistinen taiteilija. Teoksessa Exotic Landscape on kuvattu viidakko, jossa vihreä on pääväri. Työssä on useita vihreän sävyja ja -varjostuksia sekä erilaisten puiden lehtiä. Puut ovat pieniä verrattuna kukkien, apinoiden ja ruohon mittasuhteisiin.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Minua koskettaa kaikenlainen taide, eniten pidän vahvoista väreistä ja kontrasteista, värit energisoivat minua. Pidän naivismista ja ekspressionismista sekä myös nykytaiteesta, koska se käsittelee ajankohtaista maailmaamme.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Haluan kehittyä jatkuvasti taiteilijana ja tällä hetkellä maalaan aika intuitiivisesti eli hetken mielijohteesta. Haluaisin opetella luonnostelemaan töitäni huolellisemmin. Haluan käyttää töissäni myös erilaisia kankaita ja mahdollisesti muita uusiomateriaaleja hyödyksi. Tulevaisuudessa haluaisin oppia myös tekniikoita ihmisen kasvojen ja kehon varjostuksessa. Suunnitteilla tähän kenties joku kurssi.

Mikä on sinun mottosi?
Love is everything between you and everything – Rumi

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? Soile Yli-Mäyry
Mikä on suosikkivärisi? Murrettu vihreä
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Synteettinen sivellin
Mikä on lempisanasi? Lempeä
Mitä sanaa inhoat? Valittaa
Mitä ääntä rakastat? Meren aallot
Mitä ääntä inhoat? Liitutauluun piirtäminen liiduilla
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Idyllisessä kahvilassa, printattuna kortteina, sidottuna kirjana (jossa kerrottu töiden tarina) ja kenties jossain yhteisnäyttelyssä muiden taiteilijoiden kanssa.

Tutustu Maija Kippon teoksiin tästä: https://www.artnow.fi/taiteilijat/Mayaki_art/