Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Niina Helimaa

Kuka olet ja mitä teet?
Taiteellinen luovuus on ollut minulle hyvin tärkeä itseilmaisun kanava jo lapsuudesta saakka ja sitä kautta haluan luoda näkyväksi omaa sisäistä maailmaani. Olen valmistunut kuva-artesaaniksi Kouvolan seudun ammattiopistosta vuonna 2014. Tähän mennessä olen pitänyt kuusi omaa yksityisnäyttelyä kotikaupunkini Kouvolan alueella vuosina 2013-2020 sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin. Yhteys luontoon ja maailmankaikkeuteen, muinaissuomalainen mytologia sekä vuoden- ja vuorokaudenajat inspiroivat vahvasti teosteni mystistä tunnelmaa sekä symboliikkaa.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Minulla oli lapsena monia luonto- ja satukirjoja, joissa oli kauniin tunnelmallisia “vanhanajan tyylisiä” kuvituksia, ja niitä katsellessani halusin itsekin luoda jotakin samankaltaista. Lapsesta asti myös värit sekä niiden luomat tunnetilat ovat kiehtoneet minua. Ja ilman muuta halusin myös löytää kanavan, jolla voin ilmaista vahvaa sisäistä maailmaani.

Millä tekniikalla teet taidetta?
Käytän akryyli- ja akvarellivärejä, koska niillä on helppoa tehdä yksityiskohtaista ja kerroksellista jälkeä.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Minulle on tärkeää luoda oma tunnistettava tyyli. Maalaan eläimet taustamaisemineen esittävästi ja yksityiskohtaisesti, mutta kokonaisvaikutelma on kuitenkin tunnelmallinen ja mielikuvia herättävä.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
Luonnollinen tarve ilmaista omaa sisäistä maailmaani ja että myös teosten katsojakin voisi päästä kokonaan toiseen maailmaan. Minua inspiroivat vahvasti yhteys luontoon ja maailmankaikkeuteen, muinaissuomalainen mytologia sekä vuoden- ja vuorokaudenajat. Maalatessani kuuntelen myös tunnelmaan sopivaa musiikkia, sillä sen avulla voin päästä vielä paremmin luovaan mielentilaan: vanhempi proge- ja vaihtoehtorock sekä meditaatiomusa toimivat siinä loistavasti. Myös kirjallisuus antaa paljon inspiraatiota, samoin elämä itsessään ja oma henkinen kasvu.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Sellainen kuvataide, musiikki ja kirjallisuus, mikä herättää minussa erilaisia tunteita ja pohdintoja, tai sen tunnelmallisuus tuntuu vievän kokonaan toiseen maailmaan.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Yksi tulevaisuuden haaveistani on kirjoittaa ja kuvittaa oma fiktiivinen romaani, tai kuvittaa myös muitakin kirjoja joiden teemaan tyylini sopii. Tilaustöitäkin olisi mukavaa suunnitella. Ja ilman muuta tulen pitämään lisää omia näyttelyitäni.

Mikä on sinun mottosi?
“Luotan elämän johdatukseen”.

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? Akseli Gallen-Kallela, Alphonse Mucha, Samuli Heimonen ja Ferdinand von Wright.
Mikä on suosikkivärisi? Violetti, vihreän sävyt ja murretut punaruskeat.
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Pieni kärkisivellin. Vanha hammasharja puolestaan on loistava tähtisumujen roiskinnassa!
Mikä on lempisanasi? Valo.
Mitä sanaa inhoat? Kalsea.
Mitä ääntä rakastat? Metsäpuron solinaa ja aaltojen liplatusta, linnunlauluja, sadetta ja tuulen suhinaa puiden lehvästöissä.
Mitä ääntä inhoat? Maiskuttamista ja sirkkeliä.
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Näyttelyssä vanhanajan henkisessä rakennuksessa, jossa olisi holvikaari-ikkunat sekä köynnöskasvien koristelemat kiviset ulkoseinät. Haluaisin nähdä taidettani myös kirjojen tai levynkansien kuvituksina.
Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit? Tekisin jotakin muuta luovaa, haluaisin olla muusikko tai kirjailija.

Tutustu Niinaan ja hänen taiteeseensa osoitteessa: https://artnow.fi/taiteilijat/niinahelimaa/