Kategoriat
Haastattelut

Taiteilijahaastattelussa Pirjo Ristola

Kuka olet ja mitä teet?
Siirryin muutama vuosi sitten työelämästä täysipäiväisesti elämänikäisen harrastukseni maalaustaiteen pariin. Kuvataide on aina ollut lähellä sydäntäni ja vaikutti varmasti myös ammatin valintaani. Työurallani arkkitehtuurin parissa olen saanut kokemusta piirtämisestä sekä sommittelusta, perspektiivistä, väreistä jne.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Jo lapsena piirtelin paperinukkeja ja niille vaatteita. Teini-ikäisenä piirsin maisemia ja tuttujen muotokuvia lyijykynällä. Sitten kävin öljyvärimaalauksen alkeiskurssin ja siitä se lähti. Silloin tällöin vuosien varrella olen osallistunut kansalaisopistojen taidekursseille. Ja kurssien käyminen jatkuu!

Millä tekniikalla teet taidetta?
Pääasiassa teen akvarelli-, akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Tällä hetkellä akvarelli kaikessa haastavuudessaan kiinnostaa, vaikka on minulle vaikein tekniikka. Tilaustyöt teen öljyväreillä tai akryyliväreillä aiheesta ja tyylistä riippuen.

Kuvaile maalaustyyliäsi?
Luonteeltani olen hyvin pikkutarkka ja maalaukseni ovatkin usein esittäviä ja hyvin pikkutarkkoja. Nyt työelämän jäätyä taakse minulla on aikaa paneutua harrastukseeni ja yrittää kehittää itseäni pyrkimällä eroon liiasta pikkutarkkuudesta vapaamman taiteen suuntaan. Aihepiiri on laidasta laitaan kaikkea mahdollista, maisemia, luontoa, ihmisiä, muotokuvia, asetelmia, abstraktia jne. Tilaustyöt ovat mahdollisia myös.

Mikä inspiroi sinua tekemään taidetta?
On vain pakonomainen tarve maalata! Inspiraatio voi tulla melkein mistä vain, joku tapahtuma elämässä, tietysti kauniit maisemat tai katunäkymät tai
joskus riittää joku varjo seinällä tai erikoisempi kuvakulma tuttuun esineeseen. Unista saa myös inspiraatoita.

Esittele joku sinulle tärkeä teos?
Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt Helene Schjerfbeckin “Toipilas”. Se on ollut minulle merkittävä jo hyvin nuorena. Muutamia vuosia sitten näin sen ensimmäistä kertaa luonnossa Turun Taidemuseossa ja vaikutus oli odotettuakin voimakkaampi.

Minkälainen taide koskettaa sinua?
Taide saattaa tehdä vaikutuksen sisällöllään, tunnelmalla tai pelkästään väreillä ja sommittelulla. Hyvin maalatut henkilökuvat, jotka pureutuvat mallin sieluun pysäyttävät. Myös onnistunut valon ja varjon leikki maalauksissa on tärkeä.

Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi?
Maalaan lähinnä omaksi ilokseni ilman mitään selkeää päämäärää.
Yritän kehittää itseäni sekä oppia uusia tekniikoita ja niksejä. Haluaisin heittäytyä rennompaan tyyliin maalauksissani, mutta se tuntuu olevan luonteelleni vaikeaa. Osallistun mielelläni näyttelyihin ja onhan se mukava tunne, kun joku haluaa ostaa maalaukseni omalle seinälleen!

Mikä on sinun mottosi? Jos et osaa, opettele!

Lyhyet vastaukset lyhkäisiin kysymyksiin

Kuka on lempitaiteilijasi? En voi nimetä yhtä. Kyllä vanhat impressionismin mestarit ja joukko Suomen Kultakauden taiteilijoita ovat vaikuttaneet siihen että yleensä olen alkanut maalaamaan.
Mikä on suosikkivärisi? Murrettu tumma punainen ja useat harmaan sävyt.
Mikä tai millainen on sinun suosikkipensselisi? Riippuu tekniikasta. Kyllä akvarellimaalauksessa luonnonkarva on ehdottomasti paras materiaali, muissa tekniikoissa ei ole niin tarkkaa.
Mitä ääntä rakastat? Puron solina, mustarastaan laulu.
Mitä ääntä inhoat? Hälytysajoneuvon ääntä, tulee aina ikävä olo, kun sen kuulee.
Missä haluaisit nähdä taidettasi esillä? Näyttelyissä, ihmisten kodeissa, missä vain!
Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit? Lukisin kirjoja.
Jos Leonardo da Vinci tai Vincent van Gogh näkisi sinun taideteoksen, mitä toivoisit hänen sanovan?Hieno valo ja tunnelma

Tutustu Pirjoon ja hänen taiteeseensa osoitteessa: https://artnow.fi/taiteilijat/pirjoristola_art/